הוצאת דיבה ולשון הרע – מהי לשון החוק בנושא בעבודה וברשתות החברתיות
הזכות לשם טוב ומוניטין
לכל אדם קיימת הזכות לשמור על שמו הטוב ועל המוניטין אותו טרח לבסס במהלך חייו. לשון הרע היוותה מאז ומתמיד איום ופגיעה בשם הטוב ובמוניטין של אנשים פרטיים, חברות ועסקים. לכן ראה המחוקק לנכון לחוקק חוקים ותקנות שיגנו על מי שרואה עצמו נפגע מלשון הרע- במטרה להקטין את התופעה של פגיעה בשם הטוב ובמוניטין של אנשים, חברות או עסקים. כיום בעידן האינטרנט, הרשתות החברתיות והשיימינג, גובר הצורך בהגנה מפני מלעיזים ומוציאי דיבה, כיוון שפוטנציאל הפרסום והפומביות של דיווחים ברשתות החברתיות הוא עצום. מאמרנו יעסוק בהוצאת דיבה ולשון הרע בעבודה וברשתות החברתיות.
הוצאת דיבה: הגדרה
דיני לשון הרע מגדירים לשון הרע כדבר שפרסומו עלול להשפיל אדם, לעשותו מטרה לשנאה או לבוז, לבזותו או לפגוע בו. די בכך שלשון הרע על אודות אותו אדם הגיעה רק לאדם אחד נוסף, יכול הדבר להיחשב כפרסום לשון הרע וגם השמצה. את הפרסום יש לבחון בעיניו של האדם הסביר, וככל שנראה כי הוא היה מוצא עצמו נפגע מהפרסום, נראה כי מדובר בלשון הרע.
הוצאת דיבה: הגנות
בכדי לאפשר את חופש הביטוי אשר עוגן כזכות יסוד במדינת ישראל, ראה המחוקק לנכון להגן על מי שביצע פרסומים מסוימים, גם אם מידע זה מדבר בגנות אדם או חברה. הגנות לשון הרע כוללות שלושה סעיפים עיקריים:
- פרסום מותר – החוק מונה 11 מקרים בהם גם אם נאמר דבר היכול להיחשב כלשון הרע, לא תהיה עילה לתביעה. בין השאר מדובר בחילופי דברים בין מתדיינים בבית המשפט ובפרסומים של ועדות חקירה.
- אמת דיברתי – כאשר מדובר בפרסום שהוא אמת ושיש בו עניין ציבורי.
- תום לב – אף אם מדובר בלשון הרע, אך הפרסום נעשה בתום לב, תעמוד למפרסם הגנה טובה. פרסום בתום לב הוא למשל אם המפרסם לא ידע על הנסיבות מהן משתמעת לשון הרע או מקרה בו למפרסם הייתה חובה חוקית או מוסרית לבצע את הפרסום.
הוצאת דיבה בעבודה
במסגרת יחסי העבודה, קיימות אינטראקציות רבות אשר יכולות להיחשב לדיבה ולשון הרע מחד, או כמסירת מידע בתום לב מאידך. על מנת שמקרה ייחשב כהוצאת דיבה במקום העבודה יש להוכיח כי המידע שפורסם היה שקרי, היווה השמצה ופגיעה בשם הטוב ושלא יעלה בידי המפרסם להוכיח את קיומה של אחת משלושת ההגנות האפשריות. במקרה של תביעת דיבה ולשון הרע במקום העבודה, תפקידו של עורך הדין המייצג אותך הוא בעל משקל רב, בין אם אתה התובע, ובין אם אתה הנתבע, משום שהפרשנויות לכל סיטואציה הן רבות. עורך דין דיבה מנוסה יוכל להוכיח או להפריך את טענת הדיבה או ההשמצה, וכן לייעץ לך מלכתחילה האם יש מקום לתביעה.
הוצאת דיבה ולשון הרע ברשתות חברתיות
הרשתות החברתיות מספקות מקור למקרים רבים מספור של שיימינג, הוצאת שם רע, השמצה, ופרסום דיבה. בהקלקה קלה יכול כל אדם להוציא לשון הרע בפייסבוק ובאינטרנט, בווטסאפ, ובתפוצה גבוהה להחריד, ותוך גרימת נזק רב למושא הדיבה. איתור האחראי לפרסום, והטלת אחריות על אתרים ורשתות בהם התבצע הפרסום מצריך מיומנות, מקצועיות ועקשנות, שרק בעלי מקצוע מנוסים ובקיאים יכולים לספק. מלאכת איתור המפרסם, והטלת האחריות עליו ועל אתרים בהם פורסם המידע היא תפקידו העיקרי של עורך דין לענייני הוצאת דיבה ולשון הרע באינטרנט. לשם כך עורך הדין צריך להוכיח כי הפרסום אכן מתאים להגדרה של לשון הרע בפייסבוק ומהווה הוצאת דיבה, כי היא אכן מהווה השמצה ופגיעה בשם הטוב, וכן לבחון קיומן של שלושת ההגנות. לאחר שהוכח כי מדובר בפרסום לשון הרע באינטרנט או בווטסאפ, מתחילה מלאכת איתור המפרסם וקביעת הנושאים באחריות לפרסום.
ליווי מקצועי
העיסוק בתביעות דיבה ולשון הרע הוא מורכב, כשם שהשאלות מה זה לשון הרע, מהי דיבה, מהי השמצה והיכן עובר הגבול בינם ובין דיווח ומסירת מידע ענייני הוא מורכב. לשם קבלת יעוץ, ייצוג וליווי מקצועיים בנושא לשון הרע והוצאת דיבה יש לפנות לעורך דין מנוסה ומיומן בתחום. למשרד עו"ד עופר רוזנבלום ניסיון רב בעיסוק בתביעות דיבה ולשון הרע בפייסבוק ובאינטרנט, לקבלת יעוץ וליווי מקצועיים צרו עמנו קשר ועורך דין עופר רוזנבלום והצוות ישמחו להעניק לכם שירות מקצועי ואדיב. ניתן ליצור עמנו קשר בטלפון 073-3744405 ונשמח לעזור.