Toy, The White Stripes והפרת זכויות יוצרים
מאת: עו"ד עופר רוזנבלום
על פי פרסומים בתקשורת, סאגת הפרת זכויות היוצרים בשיר Toy בביצועה של נטע ברזילי הגיעה לסיומה. ככל הנראה, הצדדים הגיעו להסכם פשרה שמלוא פרטיו אינם ידועים, אך ג'ק ווייט, המלחין והיוצר של השיר המפורסם Seven Nation Army וחברת יוניברסל המייצגת אותו, ייהנו ממחצית מהתמלוגים בגין השיר Toy על הסיבות לכך ניתן לקרוא בהרחבה במאמר שלהלן.
זכויות יוצרים בשיר
חוק זכות יוצרים קובע באופן ברור כי זכות יוצרים קיימת גם ביצירה מוסיקלית, ועל כן שיר זכאי גם כן להגנות הקבועות בחוק. בנוסף לכך, חוק זכות יוצרים קובע כי הזכות הבלעדית להעתיק, לבצע בפומבי, לשדר, לבצע יצירה נגזרת ועוד, ביצירה או בחלק מהותי ממנה, שייכת באופן בלעדי ליוצר. מכך נובע שגם העתקת חלק משיר, למשל מילות השיר, מנגינת הפזמון, מוטיב מוזיקלי מרכזי וכדומה, היא אסורה ללא קבלת הסכמתו של היוצר.
סיפור המקרה
בשנת 2003 פורסם השיר Seven Nation Army של להקת The White Stripes בה היה חבר ג'ק ווייט. השיר זכה להצלחה רבה בארה"ב ובעולם, וכיכב בראש המצעדים המובילים. השיר זכה לגרסאות כיסוי רבות, בין היתר של להקת Metallica ו-Audioslave. השיר שימש גם במסגרת אירועי ספורט רבים וכהמנונן של מחאות.
בשנת 2018 יוצגה מדינת ישראל בתחרות האירוויזיון על ידי נטע ברזילי, שביצעה את השיר Toy. השיר זכה במקום הראשון בתחרות וזכה לחשיפה רבה, בישראל ובעולם. אט אט, החלו רבים להבחין בדמיון הרב בין השירים, וסרטונים רבים הממחישים את הדמיון פורסמו ברשת (למשל הסרטון הזה). בעקבות זאת, העלו בעלי זכויות היוצרים בשיר טענות כלפי יוצרי השיר Toy, ואף נשמעו איומים בתביעה אפשרית.
לבסוף, ככל הנראה כדי להימנע מניהול הליכים משפטיים ממושכים ויקרים, הגיעו הצדדים לפשרה, כאשר לפי הפרסומים, תקנה לג'ק ווייט וחברת התקליטים עמה הוא עובד, שיעור ניכר מהתמלוגים שיתקבלו בגין השמעת השיר Toy לרבות צירופו של ווייט לרשימת מלחיני השיר.
לא מדובר במקרה המתוקשר הראשון בו עלתה הטענה להפרת זכויות יוצרים בשיר. דוגמה מוכרת נוספת היא בנוגע ל-My Sweet Lord, שירו של ג'ורג' האריסון, גיטריסט להקת ה-Beatles. שיר זה פורסם בשנת 1971, והוביל לתביעה כנגד האריסון על ידי רוני מאק שטען כי השיר מהווה העתקה של שירו He’s so fine. כמובן שהטענות הוכחשו על ידי האריסון שטען כי קיבל השראה לשיר ממקורות אחרים, אך בית המשפט פסק כי היה מדובר בהפרה, גם אם לא מודעת, ופסק פיצויים ניכרים בגין ההפרה.
דוגמה נוספת שהייתה לאחד ממקרי הגניבה הספרותית המתוקשרים ביותר בשנים האחרונות, שייכת לחברי להקת קולדפליי כלפיהם נטען ששאלו חלקים מיצירתו של הגיטריסט ג'ו סאטריאני "If I could fly" בשירם "Viva la vida". חברי הלהקה טענו שהדמיון בין המנגינות מקרי לחלוטין ובהסכם הפשרה בין הצדדים, שפרטיו חסויים, הוסכם שהלהקה לא מחויבת להודות באשמה.
כיצד להתנהל?
לעתים, השפעה של יצירה קיימת ומוגנת מתרחשת שלא ביודעין. אולם, הפרת זכויות יוצרים מתגבשת מעצם העתקת היצירה המוגנת או חלק ממנה ואין הכרח במודעות מלאה לכוונת ההעתקה, כפי שנפסק עניינו של גורג' האריסון.
במקרה של Toy, השיר המקורי ממנו בוצעה לכאורה ההעתקה הוא שיר שהגיח לעולם לפני שנים לא רבות. לכן יוצרי השיר TOY יתקשו להוכיח את הטענה שביצעו יצירה עצמאית ולא היו יכולים לדעת על יצירתו של ג'ק ווייט.
ליוצרים הזכות ליהנות מתמלוגים בעבור השימוש ביצירתם, כמו גם לקבל קרדיט בעת פרסומה בדרכים שונות. על כן, מומלץ לבחון היטב את מקורותיה של כל יצירה טרם פרסומה, וככל שיש צורך בקבלת הסכמתו של מאן דהוא לפרסומה, יש לעשות זאת טרם הפרסום.
ככל שלא יעשה כן, חשוף המפרסם לתביעה בגין הפרת קניין רוחני והפרת זכויות יוצרים, בה ניתן לתבוע פיצוי ללא הוכחת נזק בסכומים ניכרים. לכן, בשל מורכבות הנושא והיות ההליכים המשפטיים ארוכים, מייגעים ויקרים, חשוב להסדיר את השימוש בזכויות באופן שימנע הגשת תביעה בגין הפרת זכויות יוצרים.
סיכום
יצירה מכל סוג היא דבר שראוי לעודד אותו, ולכן ההגנה על זכויותיהם של יוצרים ואמנים חשובה לכל- זוהי הזכות לקניין רוחני. על מנת שתוכלו ליצור בראש שקט, מומלץ שתקיפו את עצמכם באנשי מקצוע שיישאו עבורכם בעול זה, ויאפשרו לכם לעסוק בעיקר. בתוך כך, חשוב להתייעץ עם עורך דין קניין רוחני על מנת להימנע מתביעות שיגזלו את זמנכם וממונכם שלא לצורך. לליווי וייצוג משפטי בכל תחומי הקניין הרוחני והמשפט המסחרי, רישום סימן מסחר וליטיגציה מסחרית, ניתן ליצור קשר עם משרדנו באמצעות טופס צור קשר באתר או בטלפון 073-3744405