הגנת אמת דיברתי




    תודה על פנייתך, משרדנו ייצור עמך קשר בהקדם

    תודה על פנייתך, משרדנו ייצור עמך קשר בהקדם

    מהי הגנת אמת דיברתי?

    חוק איסור לשון הרע, תשכ"ה-1965 נועד להגן על כבוד האדם ושמו הטוב מפני פרסום דבר מה היכול להשפיל, לבזות או לפגוע באדם. בהתאם לחוק, אדם שנפגע מפרסום פוגעני יכול להגיש תביעה לפיצוי כספי ללא הוכחת נזק, אולם נשאלת השאלה מה הדין במקרה שבו אמנם יש בפרסום כדי לפגוע באדם, אך תוכן הפרסום הוא אמת?

    בחוק איסור לשון הרע מספר הגנות היכולות לעמוד למי שנתבע בגין הוצאת דיבה, כדוגמת הגנת תום הלב, הגנה בגין פרסומים מותרים ועוד. בנוסף להגנות אלו, סעיף 14 לחוק איסור לשון הרע עוסק בהגנת האמת בפרסום הידועה בציבור כהגנת אמת דיברתי, אותה נסקור במאמר זה.

     

    מהי משמעות החוק

    הגנת אמת דיברתיהגנת האמת בפרסום או "אמת דיברתי" מגנה מפני אישום פלילי או תביעה אזרחית בגין פרסום המכיל לשון הרע על אדם. כדי שתעמוד הגנה זו לנתבע או נאשם, צריכים להתקיים שני תנאים מצטברים:

    (1) הדבר שפורסם היה אמת.

    (2) היה בפרסום עניין ציבורי.

     

    הדבר שפורסם היה אמת

    מדובר במבחן אובייקטיבי המיושם באמצעות ראיות ועדויות שיובאו בפני בית המשפט באמצעותם ינסה הנתבע או הנאשם להוכיח שהמידע הכלול בפרסום הוא אמת. על המידע המובא בפרסום להיות אמיתי ונכון, כאשר גם אם ישנו פרט מסוים שאינו אמת, לא תפגע ההגנה כל עוד מדובר בפרט שולי שאין בו פגיעה ממשית באדם לגביו בוצע הפרסום.

     

    היה בפרסום עניין ציבורי

    עניין ציבורי הוא פרסום העוסק בדבר שידיעתו ברבים הכרחית להגשמת מטרות ציבוריות או שיש בידיעתו תועלת לציבור לשם גיבוש עמדתו בנושאים ציבוריים או לשם שיפור חייו. לכן, במקרים של שימוש בהגנת אמת דיברתי, יש לבדוק האם קיימת תועלת לציבור המצדיקה את הפרסום למרות לשון הרע המצויה בו.

    בדיקה זו מאזנת בין שני אינטרסים נוגדים – הזכות לשם טוב וחופש הביטוי וזכות הציבור לדעת. המבחן בו ייעשה שימוש הוא מבחן "האדם הסביר", כלומר כיצד אדם סביר יחשוב כאשר ייתקל בפרסום, באופן אובייקטיבי וללא תלות באופן בו רואה האדם לגביו בוצע הפרסום את תוכן הפרסום. יישומו של מבחן זה משתנה ממקרה למקרה וקשה לחזות מראש אילו נושאים יכללו תחת "עניין לציבור" ואילו לא. לכן, יש לבחון כל פרסום לגופו.

     

    ליווי וייצוג מקצועי

    כיום, כאשר גם שיתוף של פוסט בפייסבוק נחשב לפרסום שבוצע על ידי המשתמש, החשיפה לתביעות בגין לשון הרע גדולה מתמיד. לכן, טרם ביצוע פרסום או שיתוף תוכן כלשהו מומלץ לעצור ולבדוק האם הוא יכול לפגוע בזכויותיו של מאן דהוא, ואף אם יש בפרסום אמת, האם יש בו עניין לציבור באופן המצדיק את פרסומו.

     

    אם נפגעת מפרסום כלשהו או אם הוגשה נגדך תביעת לשון הרע, כדאי לפנות לעורך דין לשון הרע המתמחה בנושא לשם בחינת המצב המשפטי והתקיימות ההגנות המצויות בחוק בכלל, והגנת אמת דיברתי בפרט. משרדנו מתמחה בטיפול בתביעות בגין הוצאת דיבה ולשון הרע וייצג אתכם במקצועיות ובאדיבות. לפרטים נוספים ולקביעת פגישת ייעוץ השאירו פרטים באתר או התקשרו לטלפון: 073-3744405 ותיענו בהקדם.

    5/5 - (2 votes)