ביטול הרישום של סימן המסחר Big Mac והשלכות ההחלטה




    תודה על פנייתך, משרדנו ייצור עמך קשר בהקדם

    תודה על פנייתך, משרדנו ייצור עמך קשר בהקדם

    ביטול הרישום של סימן המסחר Big Mac והשלכות ההחלטה

    עו"ד עופר רוזנבלום

    ביטול רישום סימן מסחר | ביג מק | מקדונלדס | Big Mac | Macdonalds |
    רישומו של סימן המסחר "Big Mac" בוטל על ידי המשרד האמון על רישום זכויות קניין רוחני באיחוד האירופי, ולכן סימן המסחר אינו בתוקף עוד ברחבי האיחוד. ביטול רישום סימן המסחר נעשה לבקשתה של רשת מתחרה לממכר המבורגרים בשם "Supermac", שהגישה את הבקשה לאחר שמקדונלדס, הבעלים של סימן המסחר "Big Mac" התנגדה לבקשותיה לרישום סימן מסחר באיחוד. להלן נרחיב על ההליך והשלכותיו.

    מהו סימן מסחר?

    סימן מסחר הוא צירוף של אותיות, מילים, ספרות, דמויות וכיו"ב, המשמשים אדם או חברה ביחס לטובין, סחורות או שירותים שהוא מייצר או סוחר בהם. סימן המסחר יכול להיות מילולי, וככזה יכלול צירוף של אותיות, מילים או ספרות בלבד. סימן המסחר יכול להיות מעוצב, וככזה יכלול עיצוב מסוים, כגון איור או דמות. רישום סימן המסחר מקנה לבעליו את הזכות לשימוש ייחודי בסימן, ומעניק לו מעין מונופול בסימן המסחר הרשום בכל הנוגע לסחורות והשירותים בגינם נרשם.

     

    סיפור המקרה

    ביטול רישום סימן מסחר | ביג מק | מקדונלדס | Big Mac | Macdonalds |
    מקדונלדס היא אחת מרשתות המזון מהיר המוכרות בעולם. הרשת נוסדה בשנת 1940, וכיום מפעילה עשרות אלפי סניפים ביותר מ-100 מדינות. כמובן שמקדונלדס, כחברה גדולה, מבוססת ומסודרת, דואגת להגן על הקניין הרוחני שלה, לרבות באמצעות רישום סימני מסחר. מאחר שההגנה על סימן מסחר היא טריטוריאלית, כלומר ההגנה חלה אך ורק באותן מדינות בהן נרשם סימן המסחר, מקדונלדס מקפידה לרשום סימני מסחר בכל מדינה ומדינה בה היא פועלת. כך פעלה מקדונלדס גם בנוגע לפעילותה ברחבי האיחוד האירופי, ובתוך כך רשמה סימן מסחר על אחד מהמותגים המוכרים ביותר שלה, ה-"Big Mac".

     

    לעומתה, רשת המזון המהיר Supermac's היא רשת קטנה וצעירה יותר, שנוסדה בשנת 1978 ופועלת בעיקר באירלנד. בשנים האחרונות החלה Supermac's לנסות ולהרחיב את פעילותה ברחבי האיחוד האירופי. לשם כך, הגישה הרשת בקשות לרישום סימן מסחר, אליהן התנגדה מקדונלדס והביאה לדחייתן. הטעם שעמד בבסיס התנגדויותיה של מקדונלדס לרישום סימן המסחר של Supermac's היה חשש להטעיית הצרכנים לאור סימן המסחר הרשום שבבעלותה – "Big Mac".

     

    מאחר שלא נותרה לה ברירה, הגישה Supermac's בקשה לביטול רישום סימן המסחר של מקדונלדס, וטענתה המרכזית הייתה שמקדונלדס לא עשתה שימוש בסימן במשך 5 השנים האחרונות, ועל כן בהתאם לדין החל באיחוד האירופי, יש לבטל את רישומו של הסימן.

     

    החלטת הרשם באיחוד האירופי

    לכאורה, לא יכול להיות ספק שמקדונלדס עושה שימוש בסימן המסחר "Big Mac". הסימן מופיע באופן ברור בסניפי הרשת, באתרי האינטרנט שלה ובפרסומיה השונים. על כן, ברור כי זו גם הייתה טענתה של מקדונלדס בהליך, אותה היא תמכה באמצעות תצהירים בהם נטען להיקף מכירות ניכר, עלונים ודוגמאות מהפרסומים השונים העושים שימוש בסימן המסחר, תדפיסים מאתרי האינטרנט השונים של הרשת במספר רב של השפות המדוברות באיחוד האירופי, ולבסוף צורף גם תדפיס מהערך בוויקיפדיה העוסק בכריך ההמבורגר "Big Mac".

     

    למרות כל זאת, סבר הרשם באיחוד האירופי כי הראיות אינן מספקות. הרשם קבע כי התצהירים שהוגשו מטעם מקדונלדס אינם מספקים, מאחר שהם ניתנו על ידי נציגים או עובדים של החברה, ועל כן יש להם עניין אישי בהליך ויש לתת משקל נמוך לעדותם. בנוגע לפרסומים באתרי האינטרנט של החברה ועלוני הפרסום שצירפה, נקבע כי לא די בפרסומים לכשעצמם, אלא היה על מקדונלדס לצרף ראיות נוספות המעידות על השימוש באותם אתרים. למשל, לו היו מצרפים ראיה בנוגע להיקף הגלישה של צרכנים אל אותם אתרים, כמות הרכישות שבוצעו באותם אתרים וכדומה, ייתכן כי הרשם היה מקבל את טענתם, אך בהיעדרם של ראיות אלה נדחו טענותיה של מקדונלדס. בנוגע לערך מוויקיפדיה שצורף, נקבע כי לא מדובר בראיה מהימנה, ואין לתת לה כל משקל.

     

    על כן, נקבע שמאחר שמקדונלדס בחרה שלא להגיש ראיות ממשיות לתמיכה בטענותיה, לא עלה בידה להוכיח כי עשתה שימוש אמיתי בסימן המסחר ב-5 השנים שקדמו לבקשה לבטלו, ולכן הורה הרשם על ביטול רישום סימן המסחר.

     

    ההשלכות

    ביטול רישום סימן מסחר | ביג מק | מקדונלדס | Big Mac | Macdonalds | אמנם, הדין באיחוד האירופי אינו זהה לדין במדינת ישראל, אך ודאי שניתן ללמוד רבות מהליך זה. ראשית, עסקים ישראליים רבים פונים גם אל השוק האירופי, ולכן עליהם להכיר את הדין הנוהג שם ולדאוג ליצירת מעטפת משפטית שתגן עליהם היטב. רישום סימן מסחר באירופה הוא צעד ראשון וחשוב מאוד על מנת להגן על האינטרסים העסקיים של מי שפועל באיחוד האירופי. אלא, שכפי שנלמד מהליך זה, יש לשמור תיעוד מלא ומפורט בכל הנוגע לשימוש באותו סימן מסחר, וזאת על מנת שבמקרה הצורך יהיה ניתן להגן עליו.

     

    שנית, גם בהתאם לדין הישראלי ניתן למחוק רישום של סימן מסחר שלא נעשה בו שימוש. סעיף 41 לפקודת סימני המסחר קובע כי ניתן להגיש בקשה לביטול רישומו של סימן מסחר אם נרשם למרות שלא הייתה כוונה בתום לב לעשות בו שימוש ושלמעשה לא נעשה בו שימוש בתום לב במשך שלוש השנים שקדמו לבקשה לביטולו של הסימן.

     

    כיצד להתנהל?

    החלטות מסוג זה טובות עבורנו מאחר שהן מסבות את תשומת ליבנו לאספקטים מסוימים בהתנהלות שלנו שאולי כדאי לנו לשים עליהם דגש נוסף. להלן רשימה קצרה של נקודות שכדאי לבדוק לאור ההחלטה לביטול רישום סימן המסחר "Big Mac":

    1. האם יש לנו סימן מסחר רשום בכל טריטוריה בה אנו פועלים?
    2. האם סימן המסחר תואם את הסחורות והשירותים אותם אנו מספקים בכל טריטוריה?
    3. האם יש לנו מתחרים קיימים או פוטנציאליים היכולים להפר או לבקש את ביטול רישום סימן המסחר?
    4. האם יש לנו ראיות מספקות לשימוש בסימן המסחר?

    כמובן שהרשימה שלעיל אינה ממצה, ויש לבחון כל מקרה לגופו ולפעול בהתאם על מנת להגן באופן המיטבי על האינטרסים המסחריים של העסק.

     

    סיכום

    עסקים משקיעים משאבים רבים בפיתוח עסקי בארץ ובעולם, אך לעתים לא משקיעים מספיק ביצירת מעטפת משפטית ותרבות ארגונית היכולים לספק להם הגנה נוספת ויתרון על מתחריהם. אם זה יכול לקרות לגוף כה גדול כמו מקדונלדס, ככל הנראה זה יכול לקרות לכל אחד. על מנת שתוכלו לקדם את העסק שלכם בראש שקט, מומלץ שילוו אתכם אנשי מקצוע שיורידו מכם עול זה, ויישאו בו במקומכם. כך תוכלו להתרכז בעיקר, ולתת לצוות המלווה אתכם לעסוק בכל השאר. לליווי וייצוג משפטי בכל תחומי הקניין הרוחני והמשפט המסחרי, רישום סימן מסחר וליטיגציה מסחרית, ניתן ליצור קשר עם משרדנו באמצעות טופס צור קשר באתר או בטלפון 073-3744405 .

    5/5 - (3 votes)