נהיגה בשכרות היא גורם משמעותי לתאונות דרכים בישראל, ונחשבת לאחת העברות החמורות ביותר מבין עבירות התעבורה. השפעת האלכוהול משתנה מאדם לאדם, ותלויה במבנה גוף, בגיל הנהג ואפילו באם שתה את האלכוהול על קיבה ריקה או מלאה. יחד עם זאת, למרות ההבדלים, המחוקק קבע ריכוז אלכוהול מותר שהינו קבוע לכולם. העונש המינימלי בגין נהיגה בשכרות הוא פסילת רישיון לשנתיים – מדובר בעונש דרקוני וקשה במיוחד.
מהי מידת האלכוהול המותרת בנהיגה, ומה הם העונשים?
מידת האלכוהול המותרת בנהיגה היא עד 50 מ"ג של אלכוהול במאה מיליליטר של דם, או כ-240 מיקרוגרם בבדיקת נשיפה. במקרים מסוימים, משטרת ישראל מגישה כתבי אישום רק כלפי נהגים אשר בבדיקת הנשיפה שלהם נמצאו למעלה מ-290 מיקרוגרם אלכוהול אוויר נשוף בליטר אחד. אם כך, נהג אשר נתפס נוהג בשכרות, דינו הוא מינימום שנתיים פסילת רישיון הנהיגה, וזימון להליך בדיקות של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
נהיגה בשכרות ונהיגה תחת השפעת אלכוהול – מה הם ההבדלים?
נהיגה בשכרות היא סעיף חמור ביותר, והעונש המינימלי הוא שנתיים פסילת רישיון ללא קשר לאם נתפסת בפעם הראשונה או השניה. ישנו סעיף נוסף, והוא נהיגה תחת השפעת אלכוהול. מדובר בסעיף חמקמק, אשר ביכולתו של עורך דין תעבורה מיומן להוביל לכך שתואשם בסעיף של נהיגה תחת השפעת אלכוהול ולא בסעיף החמור של נהיגה בשכרות. העונש עבור נהיגה תחת השפעת אלכוהול הוא מינימום 3 חודשי פסילה. בנוסף, נהגים אשר הורשעו בסעיף של נהיגה בשכרות נדרשים להגיע לבדיקות פיזיולוגיות ונפשיות במרכז הרפואי לבטיחות בדרכים – המרב"ד – מדובר ביום בדיקות ארוך, בירוקרטי וקשה במיוחד, בסיומו תתקבל המלצה בנוגע לרישיון הנהיגה שלכם.
מה קורה אם מסרבים להיבדק בזמן המפגש עם המשטרה?
בכל מקרה בו שוטר עצר נהג לדגימת אוויר בנשיפה, דגימת דם או דגימת שתן – הנהג מחויב לבצע אותה. סירוב למתן דגימה יכשיל את הנהג והוא ייחשב לנהג שיכור, ובהתאם לכך העונשים הצפויים לו. יחד עם זאת, השוטר חייב לציין בפני הנהג כי סירוב לביצוע הבדיקה משמעותו שהוא ייחשב לנהג שיכור וצפוי לשנתיים פסילת רישיון נהיגה, וכן לתעד זאת. אם לא ייעשה זאת – הנהג יכול, באמצעות עורך דין, לבטל את האישום.
"אוכלוסיות מיוחדות" – מי נכנס להגדרה זו ומה נחשב לעבירה?
אוכלוסיות מיוחדות הן קבוצות נהגים שרמת האלכוהול המקסימלית המותרת לגביהן היא שונה. מי שנכנס להגדרה זו הם נהגים חדשים, נהגים צעירים עד גיל 24, נהגי רכב ציבורי ונהגים של רכב משא מעל 3.5 טון. החוק מתיר להם כ-49 מיקרוגרם של אלכוהול בכל ליטר אוויר נשוף, ולמעלה מזה – הם עלולים למצוא עצמם בבית המשפט, ולהיענש בפסילת רישיון נהיגה לתקופה של שנתיים לפחות. עבור יתר הנהגים, כאמור, הרמה המקסימלית המותרת היא עד 239 מיקרוגרם של אלכוהול בליטר אחד של אוויר נשוף.
למה מומלץ להצטייד בעו"ד כדי להתמודד מול האשמה?
כתב אישום בגין נהיגה בשכרות הוא חמור ביותר, וטומן בחובו פסילת רישיון נהיגה לתקופה ממושכת. עבור מרבית הנהגים, מדובר בגזר דין שלא ניתן להתמודד עמו. יחד עם זאת, חשוב לדעת שבמקרים רבים מוגשים כתבי אישום ללא בסיס ראייתי מספק, או שהשוטר התנהל שלא כנדרש ממנו על פי החוק, ואז כתבי האישום הנ"ל מבוטלים. תפקידו של עורך דין תעבורה הוא לסכל את הניסיון להאשים את הנהג בנהיגה בשכרות – לבטל את כתב האישום לחלוטין או להוריד את הסעיף לסעיף של נהיגה תחת השפעת אלכוהול, וזאת על סמך היכרותו העמוקה עם החוק והנהלים, וכן על סמך תקדימים. חשוב לציין, שהפנייה לעורך דין נדרשת באופן מידי, כבר לאחר המפגש הראשוני עם השוטר, והחשיבות של ליווי הנהג על ידי עורך דין בכל שלב ושלב היא קריטית.